perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Vaalien jälkitunnelmat

Eduskuntavaalit ovat nyt sitten takana. Kampanjatunnelmat olivat vaalien aikana varsin hyvät. Ihmisiltä tuli runsaasti hyvää palautetta ja demarien esittämiä tavoitteita tuettiin laajasti. Äänestyksen tulos olikin sitä taustaa vasten varsinainen yllätys ja tulos oli demarien kannalta karu. 90 000 ääntä ja 8 kansanedustajapaikkaa vähemmän koko maassa. Demarien pitkä hallitusvastuu ilmeisesti vaikutti monen ihmisien päätökseen olla äänestämättä SDP:tä jatkamaan hallitusvastuussa.

Pohjois-Karjalassakin SDP:lle tuli takkiin yksi paikka. Kansanedustaja Säde Tahvanainen tippui, joka minusta on todella iso harmi. Olen seurannut useita vuosia demareiden eduskuntaryhmän kokouksia ja Säde on ollut yksi eduskunnan sekä meidän ryhmään arvostetuimpia ja tunnollisimpia kansanedustajia. Kun hän puhui, häntä kuunneltiin. Hän myös pääsi vaikuttamaan päätösten valmisteluun. Säde pelasi joukkuepeliä ja puolusti myös porukalla tehtyjä vaikeita päätöksiä. Siihen ei kaikilla näköjään kantti riitä. Harmi, että tuo työ ei kantanut hedelmää. Toivottavasti Säde jatkaa politiikan parissa, sillä hänen kokemuksellaan on paljon tarvetta ja käyttöä vielä jatkossakin.

Oma äänimääräni tuli alas toista tuhatta ääntä edellisistä vaaleista. Se on paljon ja oma tulosanalyysi on tehtävä. Haluan ehdottomasti lausua kiitoksen sanat kaikille äänestäjille ja kannustajille sekä vaalityöntekijöille. Tulen jatkamaan politiikan parissa tavalla tai toisella ja ne asiat, joista näissä vaaleissa puhuin ja kirjoitin ovat työlistallani joka tapauksessa.

Seuraavaksi on nyt edessä hallituksen muodostajan valinta, joka mitä ilmeisimmin on keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen. Hän esittää eri puolueille hallitusohjelmaan liittyviä kysymyksiä ja näkemyksiä ja sen pohjalta keskusta sitten tekee päätöksen minkä puolueiden kanssa jatketaan neuvotteluita. Ensi viikolla ovat jo uuden hallituksen muodostumisnäkymät varsin pitkällä. Hallituksen vaihdos olisi tarkoitus tehdä huhtikuun 20. Siihen asti omallakin kohdalla työt vielä jatkuvat. Mitä sen jälkeen, on tällä hetkellä täysin auki.

SDP ei tappiosta huolimatta halua jäädä suoraan oppositioon. Saimme valtakirjan lähes 600 000 ihmiseltä ja minusta silloin on velvollisuus viedä vaaliohjelman asioita kaikin tavoin eteenpäin. Siksi demarit tulevat esittämään oman vaihtoehtonsa hallituksen painopisteiksi, kun Vanhanen sitä kysyy.

Demarien linja tulee olemaan sama kuin vaalien aikaan. Ei suuria täsmäveronalennuksia, julkisiin palveluihin vahva satsaus, vanhusten hoivapalveluihin isot panostukset, eläkkeiden epäoikeudenmukaisuudet korjataan ja ilmastonmuutokseen on reagoitava. Mielenkiintoista on nähdä, kelpaavatko nämä painotukset keskustalle vai menevätkö etusijalle maanviljelijöiden ja metsänomistajien perintöveron poisto, ruuan arvonlisäveron alennus sekä tuloveron tasaiset alennukset ja yritystuet. Verojen alennukset ja palveluihin satsaukset eivät oikein näyttäisi sopivan samaan koriin.

Yksi iso asia on seuraavan hallituksen joka tapauksessa ratkaistava. Se on vaalijärjestelmän muutos. Nykyinen järjestelmä on oikeustajun vastainen, kun yli 7000 äänellä jäädään eduskunnasta ulos ja toinen menee sisälle reilulla 1000 äänellä. Tämä työ olisi saatava pian käyntiin, jotta jo seuraavissa vaaleissa meillä olisi oikeudenmukaisempi järjestelmä käytössä.

Ismo Kainulainen
Kirjoittaja on valtiovarainministeri Eero Heinäluoman erityisavustaja ja joensuulainen kaupunginvaltuutettu (sd.)
www.ismokainulainen.blogspot.comKirjoitus on julkaistu ilmaisjakelu Karjalan Heilissä 21.3.2007
http://www.karjalanheili.fi/index.php?Lehti[luejuttu]=4661

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Porvarihallitus kansan suosikki (24.03.2007)


Keskustan ja kokoomuksen pohjalle rakennettava porvarihallitus on Aamulehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suosituin vaihtoehto. Kansalaisista sitä haluaa tuoreen mielipidemittauksen mukaan 45 prosenttia.

Kakkosvaihtoehto on kolmen suuren hallitus, jossa olisivat mukana keskusta, kokoomus ja sosiaalidemokraatit. Selvityksen perusteella tämän vaihtoehdon kannalla on 28 prosenttia suomalaisista.

Punamultaa eli keskustan ja sosiaalidemokraattien muodostamaa hallitusta kannattaa enää kahdeksan prosenttia vastaajista. Ennen vaaleja tämä oli suosituin hallituspohja. Sinipunaa eli kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien hallitusyhteistyötä haluaa enää kaksi prosenttia. "

Porvarihallituksen haluaa 45% kansasta ja punamullan 8% kansasta. Eikö nyt olisi fiksu veto SDP:ltä vetäytyä syrjään hallitusneuvotteluista? Ihan vaan jotta kansan tahto toteutuisi. Sitäpaitsi oppositio on oiva paikka miettiä onko omalla aattella enään mitään annettavaa 2000-luvun globalisoituvassa maailmassa. Esim. Vasemmistoliitto oli oppositiossa ja silti hävisi vaalit. Siinä vasta mielenkiintoinen puolue; vain kolme naista eduskunnassa ja keski-iältään vanhin eduskuntaryhmä, eli kunnon änkyröitä. Seuraavissa vaaleissa Vihreät varmasti kiilaa vassareiden edelle.

Btw. on niin siistiä asua Töölössä. Täällä Kokoomusta kannattaa 50%, Vihreitä 30% ja loput ropisee ns. pienpuolueille ;)

Nämä vaalit oli boheemien porvareiden eli BoBojen voitto!

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta kuin tsemppiä tulevaisuudessa. Eiköhän sinun kaltaiselle kaverille aina jotain tekemistä löydy.

Anonyymi kirjoitti...

On se ihme miten kansan mieli muuttuu muutamassa viikossa.

HS:n teettämässä, 9.- 13.3. toteutetussa, kyselyssä punamulta oli suosituin:

"Punamultahallitusta kannattaa kyselyyn vastanneista 43 prosenttia, keskustan ja kokoomuksen porvarihallitusta 24 prosenttia ja SDP:n ja kokoomuksen sinipunahallitusta 16 prosenttia. Porvari- ja sinipunahallitus ovat menettäneet kannatustaan helmikuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna." MTV3 uutiset 16.3.2007

Onkohan niin, että suuri osa ihmisistä vastauksissaan ennakoivat mitä tulee tapahtumaan. Eli kyseessä ei niinkään liene kyse hallituspohjan suosiosta, vaan sen todennäköisyydestä.

- Socialdemokrat från Främre Tölö