keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Hoitajille piiskaa?

Hoitajien joukkoirtisanoutumisten uhka on nyt ohitse. Hyvä niin. Olihan tilanne hyvin poikkeuksellinen ja herätti huolta, niin hoivan tarvitsijoissa, omaisissa kuin myös hoitajien keskuudessa.

Varsin erikoinen näytelmä on käyty sitten jälkeenpäin. Pääministeri ajoi täryjyrällä tehyläisten ylitse melkeinpä heti, kun sovinto oli saatu. Tästä useat hoitajat loukkaantuivat ja kansalaiset hämmästelivät, että mitäs nyt?

Vuonna 1995 keskustapuolue lanseerasi työreformin, jolla oli tarkoitus heikentää työntekijöiden työehtoja työnantajien hyväksi. Tämä kaatui silloin suomalaisten rankkaan vastustukseen ja keskustapuolue joutui ansaitusti hallitusvastuusta oppositioon. Tuon työreformin yksi keskeinen kirjoittaja oli nykyinen pääministeri Matti Vanhanen.

Nyt viime viikolla pääministeri Vanhanen paljasti jälleen todelliset karvansa, siitä mitä hän ajattelee työntekijöiden oikeuksista. Hän on näköjään löytänyt jälleen uudelleen työreformiajatuksensa ja maltin menetys ammattiliiton työtaistelua koskeneessa puheessa toi tämän esille. Tuo puhe kielii hyvin siitä asenteesta, joka keskustapuolueen johdossa näyttää edelleen vallitsevan työmarkkinapolitiikassa. Isäntäsanelu elää edelleen maatilojen puolueessa.

Erityisesti ihmetystä herätti se tuohtumus ja tyyli, jolla pääministeri kävi sairaanhoitajien ammattijärjestön kimppuun. Hoitajat, jos ketkä ovat joutuneet ”lanatuiksi” työtaistelussa jo useita kertoja. Nyt, kun heidän neuvottelutaktiikka tuotti tuloksen, on sitten kiitoksena pääministerin katupoikatason kivitys.

Vanhasen porvarihallitus on nyt kovaa vauhtia tekemässä Suomesta veroparatiisia yrittäjille ja tämän kustannukset ovat tulossa tavallisten palkansaajien maksettaviksi. Nyt jo bensaverot ja sähköverot ovat nousemassa tavallisilla palkansaajilla ja eläkeläisillä, kun taas esimerkiksi maatalousyrittäjät ovat saamassa näistä huojennuksia. Samaan aikaan hallituksen piirissä puuhataan jopa myös teollisuuden sähköveron poistamista ja pian maatilan- ja metsänomistajien sekä yrittäjien ei tarvitse maksaa perintöveroja. Muilla tämä ”oikeus” halutaan säilyttää.

Yrittäjille ollaan luomassa myös aivan uusia markkinoita terveydenhoidon kustannuksella. Niiden tulot on suunniteltu tulevan veromaksajien pussista. Miten muuten voi ymmärtää Tehyn palkkasopimuksen kahden prosentin piiskarahan. Tuo ”palkkaraha” tulee maksuun vain siinä tapauksessa, että kuntien työntekijöitä vähennetään sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä tehdään tuottavuuden nimissä ja uusilla tuottamistavoilla.

Eli Suomeksi ja suoraan puhuen tavoite on palveluiden ulkoistamisesta yrityksille, jotka sitten tuottavat mahtavia voittoja niiden omistajille veronmaksajien rahoilla, esim. keikkalääkäribisnes.

Kaikki väestöennusteet kertovat, että hoivan tarve lisääntyy, mikä tarkoittaa, että on palkattava lisää väkeä töihin. Myös moni hoitaja on minusta kaivannut lisää työvoimaa tosi kiireisille vanhustenhoidon osastoille.

Nyt Katainen ja Vanhanen antavat hoivasektorille vain lisää piiskaa. Piiskarahallaan he saavat siinäkin vähäsen näpäyttää hoitajia.

Ismo Kainulainen

Kolumni on julkaistu Joensuulaisessa ilmaisjakelusanomalehti Karjalan Heilissä 28.11.2007

http://www.karjalanheili.fi/index.php?Lehti[luejuttu]=5092

Ei kommentteja: