maanantaina, huhtikuuta 24, 2006

Torikahviossa

Joensuun torikahvio on legendaarinen paikka. Sieltä löytyy semmoinen kiva Martta -kahvio, josta saa vastapaistettuja oikeita karjalanpiirakoita. Niin. vastapaistettuja ja juuri voilla voideltuja, sillä kahvion viereen on rakennettu piirakkapaja, jossa martta-aktiivit leipovat, rypyttävät, paistavat sekä voitelevat aamukuudesta lähtien piirakat. Takuu tuoreita, suussa sulavia ja rasvaisia. Hurjan hyviä. Ei kannata tulla Joensuuhun, jos ei käy siinä. Nyt näköjään piirakkapaja on uudisteettu ja laajennettu. Siinä myös järjestetään halukkaille ohikulkijoille piirakan teon opetusta. Paista oma piirakkasi omalla mallilasi. Kannattaa esim. viedä muksut oppiin, jos siltä tuntuu. Aitoa karjalaismeininkiä.

Nyt tosin Marttakahvio on vielä suljettu, yleensä se avautuu vapulta.

Päivänurmen kahvio on sen sijaan auki jo nyt. Se oli aamukymmeneltä täynnä ja nyt kolmen aikoihin se on taas täynnä. Tapana, kun on aloittaa työpäivä torikahvilla ja monet menevät töistä ja koulusta kotiin kahvion kautta. Päivänurmella on myös kahvilan vieressä kelpo olutterassi. Se hoidetaan siististi, eikä örveltäjiä siedetä. Istuinlämmittimillä varustetut penkit ovat mukavat varsinkin näin keväälllä.

Varsin kiinnostava näky istuu tuossa vieressä. Pitkään kaapuun pukeutunut ordotoksipappi, jolla kunnon peililasit päässä ja nahkärotsi harteilla. Minusta tuo on se nykyaikaisen uskonnon tyyli, josta patakonservatiivinen lutterilainen kirkko voisi ottaa mallia. Tosin ortodokseillakin pitäisi suhdetta naispappeuteen tarkistaa.

Ei kommentteja: