keskiviikkona, marraskuuta 08, 2006

Haisevat roskapussit

Tässäpä on eilen lupaamani kirjoitus. Hallituksen äänestys päättyi 8-6 ja jätelaki menee seuraavaksi eduskuntaan. Ilmeisesti vasemmistoliitto ja vihreät saattaisivat tulla SDP:n riviin. jännä katsoa, miten ne harvat porvaripuolueiden ympärsitöihmiset laitetaan ruotuun.

"Haisevat roskapussit

Mädänneelle kananmunalle haisevat, matolle tihkuen tippuvat pulskeat roskapussit eivät kiinnosta juuri muita kuin niitä, jotka joutuvat viemään ne roska-astiaan. Se ei ole arkisen perhe-elämän herkkuhetkiä, mutta tehtävä homma kuitenkin.

Näistä roskapussiasioista on kuitenkin jouduttu vääntämään kättä maan hallituksen piirissä ja piakkoin myös kansanedustajien haluttaisiin tekevän jäteasioista linjavetoja. Tänään keskiviikkona hallitus on ilmeisesti äänestänyt siitä, että pitääkö yksityisten yrittäjien luopua kunnan järjestämästä jätteenhuollosta ja ryhtyä itse hoitamaan omien jätteiden hoito. Asia piti käsitellä hallituksessa jo viime viikolla, mutta lakia vastustavien demariministerien määrä perjantaina oli silloin suurempi, kuin rkp:n ja keskustan ministereiden, jotka olivat poissa valtioneuvoston istunnosta.

Suomihan poikkeaa jätehuollon järjestämisen suhteen muusta Länsi-Euroopasta. Meillä kunta huolehtii jätehuollosta, mutta meillä on sallittua myös ns. sopimusperusteinen jätehuolto, jossa kunta voi antaa koko jätehuoltovastuun yrityksen hoidettavaksi. Suomessa ei ole siellä täällä takapihojen kaatopaikkoja ja nyt kunnallisella vastuulla oleva jätehuolto on kilpailutettua, vastuullista ja kaikkien selvitysten mukaan myös edullisempaa kuin sopimusperäinen. Järjestelmä toimii.

Nyt rkp:n ja keskustan kannattaman lakiesityksen mukaan nykyinen kuntien vastuu jätehuollon järjestäjänä supistuisi niin, että ne vastaisivat ainoastaan asumisessa syntyvien ja niihin rinnastettavien julkisen toiminnan jätteiden jätehuollosta. Palvelu- ja yritystoiminta (elinkeinoelämä) joutuisi huolehtimaan omista jätteistään. Eli kysymys on osittaisesta jätehuollon yksityistämisestä, kermapalleroiden kuorinnasta.

Muutamat suuret yksityiset jätefirmat ovat tätä uudistusta halunneet, koska kunnallisen kilpailuttamisen sekä tiettyjen jätevastuurajausten suhteen on nykyinen laki epäselvä eikä se suosi ympäristöbisneksessä olevia yrityksiä. Malli, jolla uudistusta nyt kiirehditään vielä tämän eduskunnan aikana, on kuitenkin huono. Laista uudistetaan vain kaksi pykälää, kun se pitäisi laittaa turkin hihaan ja kasata kokonaan uudestaan. Tämän lisäksi jätelain kokonaisuudistuksen linjauksia selvitetään parhaillaan valtakunnallista jätesuunnitelmaa valmistelevassa työryhmässä ja myöskin EU:n jätestrategia on pian uudistumassa. Lisäksi uudistuksesta ei ole nähtävissä seuraavan mitään suoranaista ympäristöhyötyä, vaan pikemminkin uudistus lisää ympäristöhaittoja mahdollisten lisä- ja erilliskuljetusten johdosta.

Demarit ovat koko ajan olleet vastahankaan ja vastustaneet tätä uudistusta, koska ehdotetut muutokset aiheuttavat kustannuksia tavallisille kuluttajille, joiden roskalaskut nousevat. Rkp:n puheenjohtajan Stefan Wallinin arvion mukaan korotus olisi noin 8 euroa kotitalous. Kun rinnalle ottaa esimerkiksi eduskunnan käsiteltävänä olevan opiskelijan opintotuen ateriatuen muutaman kymmenen sentin korotuksen, niin asia saa hieman suhteellisuutta. Kaiken lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten jätemaksujen on arvioitu nousevan lähinnä erillisten kuljetusten takia noin 30 % ja vielä kun yksityisten kaatopaikkojen ei tarvitse maksaa jäteveroa niin valtion verotulot voisivat vähentyä arviolta 25 miljoonaa euroa.

Mukava onkin seurata millaisen jäteperinnön pohjoiskarjalaiset kansanedustajat jättävät vaalien alla äänestäjille? "

Kolumni on julkaistu kaupunkilehti Karjalan Heilissä 8.11.2006.

Ei kommentteja: