perjantaina, helmikuuta 02, 2007

Vaalikirjoituksia

Täräytinpäs seuraanvanlaisen kirjoituksen tuonne Karjalaisen vaalisivuistoille. Tosin sivustojen tekstit ovat kylläkin nyt varsin hankalasti katseltavissa. Entinen järjestelmä oli parempi selata.

"Päivähoitomaksuista veroale

Veronalennusten huutokauppa on taas ollut käynnissä tällä viikolla. Eri puolueet ovat kukin tehneet lupaukset kevennyksistä ja niiden painopisteistä. Tämän ja edellisen hallituksen veropolitiikka on ollut vahvasti elvytykseen perustuvaa. Tuloratkaisua on tuettu veronalennuksin. Tämä on johtanut siihen, että kotimainen kulutuskysyntä on ollut vilkasta, joka taas näkyy siinä, että palvelusektorille on syntynyt valtavasti uutta työtä ja työpaikkoja. Ihmiset ovat halunneet ja uskaltaneet tehdä uusia hankintoja ja parantaa näin elämäntasoaan. Hallituksen tavoite 100 000 uudesta työpaikasta on toteutunut juuri pitkälti palvelualojen työllisyyskehityksillä. Harrastettu veropolitiikka on toiminut.

Ensi vaalikaudella tilanne on hieman toinen. Tällä hetkellä ei ole tarvetta kansantaloutta elvyttää, sillä talouskasvun arvioidaan olevan nyt liki 6 % ja taantumaa ei ole näkyvissä. Sen johdosta ei ole järkevää tehdä tuloveroon kautta linjan veroasteikon alennusta, koska nyt sillä ei näyttäisi olevan saavutettavissa merkittävää työllisyysvaikusta ja talouskasvua. Toinen asia sitten on syntyykö ensi syksynä tuloratkaisu. Se näyttäisi ainakin näillä näkymin edellyttävän myös valtion mukana oloa ja hinta lasketaan miljardiluokassa. Kuitenkin talouskasvun hedelmiä jää edelleen hyvinvoinnin kehittämiseen.

Tasaisen ja kaikkiin tuloluokkiin kohdistuvan verojen alentamisen sijaan minusta olisi järkevää etsiä verohelpotuksiin arvioidulla määrärahalla muita kohteita. Ensinnäkin eläkeläisten verotusta tulisi korjata yhtenä täsmäiskuna, jotta heillä pienistä ja vähän suuremmistakin eläketuloista jäisi enemmän käteen. Nythän muutamilla ryhmillä verotus on tiukempaa kuin palkansaajilla ja tämä ei ole oikeudenmukaista.

Lapsiperheet olisivat minusta myös toinen ryhmä, jota pitäisi suosia verotuksessa. Lapsivähennys poistui joku vuosi sitten, joskin lapsilisiä silloin tarkistettiin merkittävästi. Lapsivähennystä ei ole syytä palauttaa, vaan pikemmin lapsilisä on korotettava samaan tapaan kuin tällä vaalikaudella. Sen lisäksi ensimmäisen lapsen lapsilisä tulisi nostaa toisen lapsen tasolle, kun maalaisjärki sanoisi kuluja olevan ensimmäisestä vähintään saman verran kuin toisesta. Myös yksihuoltajakorotusta on edelleen nostettava.

Kolmannen veroräätälöinnin tekisin päivähoitomaksuihin. Päivähoitomaksuissa on kuntien taholla valtava nostopaine. Istuva hallitus ei ole halunnut niitä nostaa, joka on ollut varsin järkevää työllisyyden ja työhön kannustamisen näkökulmasta. Kuitenkin päivähoitomaksujen tulorajat ovat nyt tehtyjen veroalennusten myötä ajautuneet sellaisiksi, että jo varsin pienituloisetkin joutuvat maksamaan kalleinta maksuluokkaa. Siksi ensinnäkin on näitä tulorajoja nostettava reippaasti.

Toinen liike päivähoitomaksuissa olisi kokonaistason laskeminen. Nyt ongelma on se, että työttömyydestä työhön astuttaessa päivähoitomaksu monesti syö sen käteen jäävän lisätulon. Erityisen isoksi tämä voi nousta monilapsisilla perheillä. Siksi olisi järkevää laskea näitä maksuja kautta linjan. Kunnille tämä päivähoitomaksujen tasonalennus tulisi kompensoida veronkevennyksiin ajatellusta jakovarasta. Tällöin voidaan ajatella, että veronalennus suunnattaisiin näin lapsiperheille. Se olisi myös oikeudenmukainen, koska lapsiperheiden menot ovat tänä päivänä huomattavasti suuremmat, mitä lapsiperheiden ja ns. lapsettomien perheiden kustannusten tasaamisen tarkoitettu lapsilisä on."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päivähoitomaksuavauksesi on hyvä. Muutenkin olen samaa mieltä kaikilta muilta osin paitsi tuon eläkeläisten verotuksen osalta. On se nyt kumma kun vuodesta toiseen on puhuttu että työn tekemisen on oltava kannattavaa ja nyt se onkin suuri epäoikeudenmukaisuus kun työansioista on veroaste matalampi kuin sosiaalietuuksista. Ymmärrän kyllä silti sen, että eduskuntavaaliehdokkaiden tulee olla tuota mieltä...

Petri Mustakallio kirjoitti...

Tuon kirjoittaja olin minä, siis Petri Mustakallio. Kas kun oli vahingossa lipsahtanut anonyymiksi. Seison kyllä sanojeni takana, eli sen ettei minusta ole epäoikeudenmukaista jos työntekoa palkitaan matalammalla verotuksella.