keskiviikkona, kesäkuuta 13, 2007

Ylikuumaa?

Viimeiset viikot Suomessa on ollut kuumaa. Hiki on valunut, nahka porissut ja joiltakin jo nyt se on jopa irronnut. Monella työpaikalla on keliä manattu, lomailijoiden keskuudessa taas kiitelty. Lehtien pääkirjoitustoimittajat, sammakkotohtorit sekä ilmastotutkijat vakuuttavatkin maapallon ilmaston muuttuneen. Heitä kuunnelleessa tuntuu siltä, että pian Suomessa voidaan ryhtyä maksamaan maatiloille banaanitukea.

Politiikassa ilmasto on myös muuttunut. Nyt halutaan rankasti vältellä korkeapainetta, joka voisi kuumentaa koko Suomen. Tämä korkeapainerintama nousi maan päälle välittömästi porvarihallituksen laatiessa seuraavan neljän vuoden menokehyksiä. Laadittiin 251 euron säästölista, lykättiin kokoomukselle ja keskustalle vähemmän merkittäviä joukkoliikenneinvestointeja sekä jo päätettyjä tieurakoita. Ja tämä kaikki vain siksi, ettei ylikuumeta.

Ylikuumeneminen ei kuitenkaan koske esimerkiksi kaupan alan sektoria. Vasta ikään päivittäistavarakauppa ilmoitti kaikkien aikojen ennätystuloksesta sekä uusista investoinneista. Eli kaupalla kumi palaa ja vauhti on lujaa. Maan hallitus silti haluaa antaa ruokakaupoille reilun 450 miljoonan euron verohelpotuksen ruuan alv-alennuksen muodossa. Juuri valmistunut arvio partureiden alv-helpotuksesta osoitti, että suinkaan hintoihin ei tuo ale suoraan mene vaan tietenkin tiukalla olleita kampaamojen talouksia korjataan ensin.

Metsäpaloja ei aivan viime kesän mittakaavassa ole nyt nähty, vaikkakin puukauppa käy kuumana. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan mäntytukin hinta on noussut 45,3 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Jotta kauppa kävisi vielä paremmin, hallitus on laittamassa metsänomistajien neuvontaan, metsän uusintaistutuksiin sekä metsäautoteiden parantamiseen rutosti lisää riihikuivaa.

Nuorisotyöttömyyden mittari on laskenut ennätys alhaalle. Nyt tännekin haluttaan ylikuuma tilanne, sillä hallitus on päättänyt laajentaa matalapalkkatuen nuorten pariin. Tuki on suora elinkeinotuki ja eikäpä sillä yhtään uutta työpaikkaa syntyne. Päinvastoin se tullee ylläpitämään nuorten pätkätyömarkkinoita ja luo pahimmoillaan keinotekoisen ja syrjivän tuki-ikärajan. Hallitus arvioi tämän maksavan 50 miljoonaa, vaikka valtiovarainministerin arviolaskuri näytti vielä tammikuussa tälle operaatiolle 140 miljoonaa. Talousoppineet ovat tätä ihmetelleet, sillä nuoret työllistyvät jo nyt muutenkin, kuten tilastot osoittavat.

Bensakauppa käy Pohjois-Karjalassa varsin varmaa tahtia. Kuitenkaan tämän asian kanssa ei pitäisi tulella leikkiä, sillä öljyn hinnan oletetaan edelleenkin nousevan. Se vaikuttaa pistoolista tankkiin syöksyvän bensalitran hintaan välittömästi. Porvarihallitus onkin nyt ilmeisesti ajatellut hillitä bensanhinnan räjähdysherkkyyttä ja on päättänyt korottaa polttoaineverotusta. Se näkyy jokaisen autoilijan kukkarossa paljon ennen, ennekuin luvattuja palkka- tai eläketulon veronkevennyksiä on tulossa. Maataloudessa taas polttoaineen ylikuumenemisriskiä ei ole, sillä maanviljelijät ovat saamassa polttoaineverosta huojennuksen.

Autokauppa kertoi jokin aika sitten, että lupaus keventää autoverotusta on hiljentänyt autokaupan. Kuumana käynyt kauppa kylmenee koko ajan. Kuulemma lomautuksia saattaa pian olla edessä. Tarvittaisiinkin pian päätös sytyttää uudelleen nyt hiljaa hiipuva kaupanala. Tässä suhteessa hallituksen kiehiset ovat kuitenkin vuolematta ja tikut tuntuvat varsin märiltä. Helsingin Sanomien mukaan vasta muutaman vuoden päästä voidaan odottaa autoverotukseen muutoksia. Niinpä.

Eli siis on ja ei ole ylikuumaa. Ylikuuma termi kannattaakin painaa mieleen - saamme vielä useamman kerran kuulla, miten porvarihallituksen vaalilupausten lunastaminen on juuri nyt mahdotonta ylikuumenemisriskin takia. Porvarihallituksen kommervenkki on se, että ennen vaaleja termi ei nyt hallituksen muodostavien puolueiden sanakirjaan kuulunut. Sen sijaan saimme kuulla, kuinka veroratkaisuilla luotaisiin talouteen lisää dynamiikkaa, joka edistäisi taloudellista kasvua, lisäisi kotimarkkinoiden kysyntää ja parantaisi työllisyyttä.

Nyt maanviljelijät ja metsäomistajat sekä yritysten omistajat saavat hallitukselta lämmintä kättä ja mitä erilaisimpia verohelpotuksia. Eläkeläisille ja tavallisille palkansaajille hallitus tarjoaa vain ylikuumaa korvatillikkaa. Jo nyt huomaa sen, että punaisella ja sinisellä värillä on politiikassa selvästi eri merkitys, kuin pelkkä lämpötilaerojen kuvaaminen.

Kolumni on julkaistu sanomalehti Karjalan Heilissä 13.6.2007

Ei kommentteja: