tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Viikonloppureseptejä

Niin moni on kysynyt multa karjalanpiirakan ohjeita yhden kirjoituksen perusteella, joten laitanpas yhden aika hyvän tähän.

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,46,14828,14829,7967,11730,11734

Tuossa osoitteessa on aika hyvä ohje myös tekemisestä.

Ite laitan kuoritaikinaan sihtiruisjauhoja, sillä minusta ne ovat paremman makuisia. Enkä sekoita niitä pualikalla, vaan käsillä.

Myöskin voisulaan, jolla piirakat voidellaan tulee maitoa. Sekin antaa makunsa. Hauduttaminen on myös tärkeä osa, jota ei tuossa mainita, tosin jotkut pitävät myös rapeista, juuri voidelluista piirakoista.

Ite en täytteessä käytä vettä, vaan pelkää maitoa ja "kananmunakiillotus" on erikoinen. Pitää kokeilla. Tuon ohjeen annos on varsin sopiva, ehkä vähän iso, jos vain kokeilee piirakoita. Pualikka on tärkeä osa tuota operaatiota, mutta myöskin tavan kaulimella tuo onnisttuu, joskin sitten pitää käsin käännellä pohjia, jotta saa pyöreitä.

Karjalan paistin saat tehtyä sitten näin.

http://valipala.blogspot.com/2007/05/hei-karjalasta-paistin-min-lysin.html

Tuohon evääseen voi laittaa myös hirveä tai lammasta. Niin ja sitten porkkaanaa ja lanttua sekä puolikkaita sipuleita sekaan. Laakerinlehtikään ei ole pahasta. Ja kolme tuntia on aivan minimi tuohon haudutukseen. Mielummin kuusi ja yön yli sähköuunin jälkilämmössä, niin sitten rupiaa olemaan hyvä.

Mutta ruskistus ja pitkä haudutus on ao. koko hommassa. Värikkyyttä saat tekemällä esim. bataatista kermaisen muussin. Muutoin paisti syödään, joko karjalan piirakan päällä (eli piirakka lautaselle ja paisti siihen) tai kuoriperunoilla. Puolukkasurvos ja punajuuri sopii lisukkeeksi.

Maukkaan jälkiruuan, jolla ei nyt ole mitään tekemistä karjalaisuuden kanssa saat näin. Tein sitä nimittäin viikonloppuna vähän päähänpistosta.

Lakkabanaanikiisseli

Puolikkaan lakkahillon purkinpohja laitetaan kattilaan ja vajaa puoli desiä siihen vettä, pari-kolme desiä appelsiinimehua ja sitten kaksi tai kolme viipaloitua banaania. Keitä keitosta noin kymmenkunta minuuttia. Laita reilu ruokalusikka perunajauhoja kylmään vesilasiin ja sekoita haarukalla. Kaada seos kattilaan ja sekoita samalla, ettei paakkuunnu. Keitos kannattaa sitten liedeltä ottaa pois, ettei mene liisteriksi. Maista maku ja laita sokeria ja vaniljasokeria makusi mukaan.

Jäähdytä ja tarjoile kerman kanssa. On hyvää.

PS. Joskus on mukava markkinoida muiden nettisivuja, eli siksi muiden ohjeet on tähän vinkiksi laitettu ja niitä sitten muokattu omaan suuhun sopivaksi. Siitähän pitkälti ruuanlaitossakin on kysymys.

Niin laitoin myös uuden italialaisen NERONE taas tuonne ruokapaikka-arviointeihin, tuntuu olevan palautteen perusteella luettu kohta tästä blogista, joten pitää sinne keskittää nuo ravintola-arvostelut. Osa löytyy osoitteesta http://ismokainulainen.blogspot.com/2007_08_01_archive.html ja elokuun 29 ja keskiviikkopäivä 2007 , otsikolla italialaisia

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

aika tyhjentäviä :-)

Petri Mustakallio kirjoitti...

no tulihan ne, vähän otsikon jälkeen vaan. *Malttamattomana*