perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Päivähoitomaksut pois?

Tämän päivän uutinen tulee Kaskisista, 1500 asukkaan kunnasta, aivan Suomen länsirannikolta. Demarivetoinen kaupunginhallitus esittää siellä valtuustolle, että kunta poistaa päivähoitomaksut. Sanomalehti Ilkan sivulla 28 uutisoimassa jutussa todetaan, että kunnassa on jo aiemmin peritty puolitettuja päivähoitomaksuja.

Kunnan tarkempi tarkastelu kertoo, että kunnassa SDP on suurin ryhmä kahdeksalla valtuutetulla, yhteensä valtuutettuja on 17. Keskustapuolueella ei ole taas yhtään valtuutettua. Ehkäpä tuosta nyt ei kannata suoria johtopäätöksiä tehdä, muita kuin, että paljon puhuttu SDP:n tavoite tukea lapsiperheitä päivähoitomaksujen poistamisella on mahdollinen ja pikkuhiljaa yksittäiset kunnat ryhtyvät tätä toteuttamaan.

Toinen uutinen tuossa Ilkan jutussa oli, että Kaskinen poistaa terveyskeskusmaksut. Helsigissä sen sijaan äänestettiin syksyllä terveyskeskumaksujen korottamisesta ja SDP olisi halunnut pitää maksut aikaisemmalla tasolla, mutta hävisi tämän äänestyksen. Tässä esityksessä sisällä piili sosiaalinen ajatus ja nyt Kaskinen tekee melkoista köyhyys-/terveyspolitiikka poistamalla koko maksun.

Unelmista todeksi sanoo SDP:n vaalilause. Kaskisen esimerkki kertoo, että lauseella on todella paljon sisältöä ja nyt tarvitaan sitten lisää uusia tekoja, jotka osoittavat suunnitellun politiikan oikeaksi. 9 tekoa taisi olla vaaliohjelman lanseerauksessa esillä. (http://www.reilusuomi.fi/)

Minusta tuon Kaskisen esimerkin jälkeen myös Helsingissä pitää ajatella päivähoitomaksutilannetta harkiten. Kun lapsiperheiden asumiskustannukset ovat Helsingissä melkoiset asumisen kalleuden johdosta, niin minusta kannattaisi selvitää, voisimmeko tukea pienten lasten lapsiperheitä täälläkin puolittamalla tai edes vähän alentamalla päivähoitomaksua?

Ei kommentteja: