tiistaina, lokakuuta 28, 2008

SDP:n tappio Helsingissä Tuomiojan syy?

Erkki Tuomioja kirjoittaa jälleen jälkiviisaasti blogissaan SDP:n vaalituloksen syistä. Tuomioja hyökkää istuvan puoluejohdon kimppuun samalla narsistisella tyylillä kuin hän on hyökännyt kaikkia aikaisempiakin puheenjohtajia vastaan.

SDP:n tappiossa keskeisellä sijalla oli surkea menestys Helsingissä. Puolue hävisi pääkaupungissa yhteensä reilut kymmenen tuhatta ääntä ja joutui taipumaan kolmanneksi kokoomuksen ja vihreiden jälkeen.

Erkki Tuomioja on viime aikoina kieltäytynyt asettumasta ehdolle kaikkiin muihin paitsi SDP:n puheenjohtajan tehtäviin. Mikäli hän olisi vaivautunut osallistumaan nyt pidettyihin kunnallisvaaleihin, hän olisi ilman muuta ollut yksi koko maan ääniharavista ja Helsingin demareiden vaalitulos olisi ollut aivan toinen.

Puhuessaan vaalituloksesta Tuomiojan olisi syytä katsoa ensin itseään peiliin. Katsomosta tuntuu kuitenkin olevan hyvä huudella itseriittoisesti ja ilman vastuuta.SDP:n tulisi jatkaa määrätietoisesti uusien, tuoreiden ja nuorempien henkilöiden nostamista johtopaikoille.

Helsingin vaalituloksen jälkeen on Helsingin sosialidemokraattien puheenjohtajaksi valittava henkilö, joka voi nostaa sdp:n profiilia Helsingissä. Sopivin kriteerit täyttävä henkilö tähän tehtävään olisi Osku Pajamäki. Tämän lisäksi kaikille näkyville paikoille on syytä nostaa uuden sukupolven edustajia. Nyt pian tehtävillä valinnoilla teemme pohjaa seuraavien vaalien voitolle.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Nuorsosialidemokraatit NUS ry:n blogissa.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tyrkkäsitte ensin miehen sivuraiteelle ja nyt pistätte tappion hänen syykseen. Kuulostaa todella surkealta tekosyyltä...

Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin kuin ensimmäinen kommentoija sanoi.

Olisitte valinneet Tuomiojan puolueen johtoon, niin ei olisi tulos ollut näin mätä.

Hän ei teille kelvannut ja nyt vielä kehtaatte käydä kimppuun.

Yhtä lailla on Paavo Lipposen vika, miksi hän ei lähtenyt ehdokkaaksi keräämään ääniä?

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai Tuomiojan pidättäytyminen ehdokkuudesta huononsi SDP:n vaalitulosta. Mutta tämä juuri osoittaa, että Tuomiojan blogissaan esittämä arvio on oikea: kun Tuomioja ei ole ehdolla, unelmahöttö tulee yliedustetuksi selkeän sosialidemokratian ja vasemmistolaisen politiikan rinnalla. Ja se taas ei houkuta tulevaisuudesta huolestuneita äänestäjiä.

Ettekö te aktiividemarit vieläkään ymmärrä, miten tähän Kokoomuksen lanseeraamaan uusi työväenpuolue -retoriikkaan tulee vastata? Kansa on aidosti huolissaan Suomen talouden kilpailukyvystä globaalissa taloudessa. Kokoomus vastaa tähän esittämällä suhteellisen yksityiskohtaisen uusliberaalin toimenpideohjelman, ja kutsuu palkansaajat samaan rintamaan pelastamaan Suomen kilpailukykyä. SDP:n tulee tarjota kova ja mahdollisimman konkreettinen vaihtoehto-ohjelma: näin vastaamme kilpailuhaasteeseen perinteisillä sosialidemokraattisilla talouspoliittisilla keinoilla ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion omimmilla avuilla. Tämän sijaan tarjoatte unelmahöttöä. Kaikkien mielipidetiedustelujen mukaan kansa haluaa vastata globaaliin kilpailuun hyvinvointivaltion keinoin. Mutta tämä vaihtoehto ei, kuten Tuomioja huomauttaa, ole tarjolla. Kun on valittava uusliberaalin ohjelman ja unelmahötön välillä, kansa yksinkertaisesti ei uskalla äänestää höttöä.

Ehdotan, että Tuomiojan kritiikin yksisilmäisen torjumisen sijaan otatte vaikkapa T. Uschanovin tuoreen pamfletin Mikä vasemmistoa vaivaa? kauniiseen käteen ja viette sosialidemokraattista politiikka Tuomiojan osoittamaan suuntaan. Niin saatatte saada ensi vaaleissa minunkin ääneni: kuten suomalaisten valtaenemmistö, kannatan sitä puoluetta, joka SDP:n olisi mahdollista tai jopa pitäisi olla.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kerran Tuomioja vain odotteli huonon vaalituloksen tuloa, niin miksi hän ei itse viitsinyt vaikuttaa tulokseen omalla ehdokkuudellaan? Lainaus: "Sosialidemokraattien tulos kunnallisvaaleissa oli valitettavasti juuri niin huono kuin saattoi odotaakin."

Väitän, että Tuomiojalla olisi Helsingissä ollut vihreitä, etenkin Soininvaaraa rokottava vaikutus ja hän olisi varmasti ollut vastaavanlainen ääniharava, kuin Odekin. Siksi minusta on kohtuutonta hyökätä jälkiviisaasti puoluejohdon kimppuun ja heti vaalien jälkeen. Itse asiassa Eki teki vielä inhottavamman tempun ylimielisesti leimaamalla SDP:n puheenjohtajan ajattelun ja tavoitteet lähes mitättömiksi.

Pidän myös sitä huolestuttvana, että Erkki Tuomiojaa ei saisi arvostella edes siitä, että hän arvostelee jälleen jälkiviisaasti muiden tekemisiä eikä osallistu yhteisiin ponnistuksiin.

Jutta Urpilainen tarvitsee etenkin näin vaikeina aikoina tukea, puolustajia ja kannustusta.
Mina ainakin puolustan ja tuen kaikilla mahdollisilla tavoin uutta puheenjohtajaa. Se ei ole ollut kauhean muodikasta SDP:ssä viime aikoina. Meidän demarien on nyt vain ryhmityttävä uuden johdon taakse (kuten kokoomus Kataisen) ja yhdessä eri linjat ja ajatukset yhdistäen ryhdyttävä töihin.

Nyt tarvitaan tukea ei kampitusta.

Ismo Kainulainen

Anonyymi kirjoitti...

Idiootti!

Anonyymi kirjoitti...

MIKSI et Ismo Kainulainen ota kantaa Tuomiojan esittämään kritiikkiin henkilön sijasta??!!

Ismon blogi kirjoitti...

Niin. Puolustan SDP:n puheenjohtaja Urpilaista ja kritisioin tapaa ja tyyliä, jolla Tuomioja käy Urpilaisen "lahkeeseen kiinni".

Minusta Tuomiojan hyökkäys ja vihjaus uudesta SDP:n politiikan linjasta ennen seuraavia eduskuntavaaleja kertovat vahvasta halusta kammeta puoluekokouksen valitsema johto pois paikaltaan ja etenkin nakertaa koko puolueen uskottavuutta.

SDP:n puoluekokous, johon Tuomiojakin osallistui linjasi SDP:n politiikkaa. Käsittääkseni Tuomioja oli itsekkin mukana työryhmässä, jossa pystyi vaikuttamaan SDP:n politiikkaan. Linjaukset hyväksyttiin ja niiden pohjalta puoluejohto on käynnistänyt työnsä.

Se saa minun tukensa ja puolustan demokraattisesti tehtyjä päätöksiä.

Ismo Kainulainen

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Ritari Rohkea, puheenjohtajan puolustaja.Parhaiten sinä "puolustat" puheenjohtajaa vastaamalla Tuomioja kritiikkiin, osoittamalla missä hän on väärässä.
Näinhän Tuomioja blogissaan kirjoitti:
"Tilanteessa, jossa maa huutaa selkeän sosialidemokratian ja vasemmistolaisen politiikan perään eivät unelmahöttö ja fraasit uudesta keskustasosialidemokratiasta herätä luottamusta. Politiikka tulee palauttaa politiikkaan ja toivottavasti saamme eduskuntavaaleihin mennessä vielä sellaisen sosialidemokratian, joka sen tekee." Mitä pahaa tuossa on? Se on puolueen arvostetun jäsenen mielipide.
SITÄ PAITSI tarvitseeko Jutta Urpilainen puolustajaa? Jos, niin MIKSI? Onko hän tehnyt jotain väärin vai ei osaa itse puolustautua.

Anonyymi kirjoitti...

Kainulainen taitaa olla sen verran viisas, ettei lähde Tuomiojan haluamaa linjakeskustelua jatkamaan, etenkään tuommoisten nimimerkkien pyynnöistä.

Olen samaa mieltä, että puoluekokous oli ja siellä on linja päätetty ja sitä pitää nyt viedä eteenpäin.

Miksi Tuomion Merkki ei voi sitoutua itse päättämäänsä linjaan? Eihän hän kantanut vastuuta myöskään itse tekemistään veronalennuspäätöksistä tms. kun oli ministerinä. Ei ole miehestä vastuun kantajaksi.

Pysy Ismo lujana, noita nimimerkkiurputtajia vastaan. Ne taitavat tulla Tuomiojan kotikoneelta.

Pitsamies