tiistaina, syyskuuta 05, 2006

Palkankorotus vähävaraisille

Syyskuun alussa se on sitten tulossa. ”Palkankorotus” myös vähävaraisille. Viime vuonna budjetin yhteydessä tehty päätös otti huomioon myös suomalaisen yhteiskunnan vähätuloisimmat ihmiset. Kansaneläkkeisiin ja toimeentulotukeen päätettiin silloin tehdä täsmäkorotukset.

Yksi suurimmista suomalaisen sosiaaliturvan häpeätahroista on ollut niin sanottu seitsemän prosentin omavastuuosuus asumisen kustannuksista toimeentulotuen suuruutta laskettaessa. Olin silloin itse Joensuun peruspalvelulautakunnassa, kun pykälää ryhdyttiin soveltamaan ja se sattui silloin tosi pahasti. En ole sitä koskaan kannattanut. Katselin asiaa silloin päättäjänä liian läheltä ja näin mitä se tarkoitti. Tämä prosenttipykälä laadittiin silloin, kun kaikesta piti vielä säästöjenkin jälkeen pankkien kriisin kustannuksella Suomessa säästää. Kokoomus vaati silloin prosentiksi pitkälle meneviä kaksinumeroisia lukuja, kun taas SDP olisi unohtanut koko säästölistan. 7% prosenttia oli sitten lopputulos. Kipeä ja siitä viimeisestä toimeentulosta riipivästi leikkaava. Huono päätös. Nyt siitä vihdoin päästään eroon.

Joensuulaiset sosialidemokraatit ovat viime vuosina puoluekokouksesta toiseen ponnistelleet tämän prosenttipykälän poistamiseksi. Viimeistä edellisellä kerralla saatiin poliittinen voitto, kun asiaa ryhdyttiin voimallisesti puimaan ja selvittämään sen poistamisen vaikutuksia. Kuntarahojen vartijoille tämä tuntui silloin tarkoittavan pimeyden ääniä, sillä nämä rahathan maksetaan kuntien kukkaroista. En oikein jaksanut silloin kirstujen vartijoita ymmärtää. Raha pelkästään ei voi olla arvojen mittari.

Viimeisessä SDP:n puoluekokouksessa prosenttipykälä puheenjohtaja Heinäluoman johdolla julkisesti poistettiin. Tiedän silloisena Heinäluoman lähiavustajana ja läheltä tuota prosessia seuranneena, että se oli pitkälti Eeron tahto ja puolueväki halusi sitä myös kovasti. Tämä palautti osittain monen uskon politiikan sosiaalisen oikeudenmukaisuuteen. On osattava myös tehdä yhteiskunnan hyvin voidessa päätöksiä, jotka auttavat viimesijaisella toimeentuloturvalla oleviakin. Minulle tuo prosenttipykälän poistopäätös oli hyvin henkilökohtainen poliittinen saavutus. Olen nähnyt sen vaikeuttavan vähätuloisten ihmisten elämistä ja sen poistamiseksi tehnyt töitä. Ja, kun tuen palautus on vielä aito ja tuntuva 7% vuokrasta, auttaa se todella ihmisten toimeentuloa. Odotan innolla, miten esimerkiksi Joensuussa asia viedään nopeasti käytäntöön. On hyvä teroittaa, että jo nyt kuormitetut sosiaalityöntekijät eivät saa joutua tässä asiassa mitenkään maksumiehiksi.

Emme kuitenkaan saa jäädä tulee makaamaan, niin kuin tuntemattomassa sotilaassa kirjoitetaan. Nyt on jo seuraavien päätösten aika. Maatalouden EU:sta aiheutuneet tulonvähenemiskompensaatiot on juuri päätetty. Vuosittain tämä tarkoittaa meidän veronmaksajien verovarojen 50-80 miljoonan suuntausta viljelijäväestölle. On oikeus ja kohtuus, että samassa budjetissa vielä tänä vuonna katsotaan myös muidenkin kuin maatalouden tulokehitystä. Tätä myös sosiaalidemokraatit ovat halunneet keskustalle teroittaa. Minun listallani tässä tarkastelussa ovat yksinhuoltajien toimeentulo sekä paljon sairastavat sekä ikääntyvät ihmiset.

Kolumni on julkaistu Karjalan Heilissä 16.8.2006

Ei kommentteja: