tiistaina, syyskuuta 05, 2006

Sosiaalipolitiikan täsmäohjus

Syyskuun alussa se on sitten tulossa toimeentulotuen piirisää olevat ihmiset saavat merkittävän korotuksen toimeentuloonsa. Viime vuonna budjetin yhteydessä tehty päätös otti huomioon myös suomalaisen yhteiskunnan vähätuloisimmat ihmiset. Kansaneläkkeisiin ja toimeentulotukeen päätettiin silloin tehdä täsmäkorotukset. Nyt tulevat maksuun ensi kuun alussa. Eläkkeisiin 5 euroa kuukaudessa lisää ja toimeentulotukeen summa on asumiskuluista riippuen euroista kymmeniin.

Yksi suurimmista suomalaisen sosiaaliturvan epäkohdista on ollut niin sanottu seitsemän prosentin omavastuuosuus asumisen kustannuksista toimeentulotuen suuruutta laskettaessa. Tämä ns. prosenttipykälä laadittiin silloin, kun laman aikana pankkien kriisin kustannuksella Suomessa säästettiin. Kokoomus vaati silloin prosentiksi yli kahtakymmentä, kun taas SDP olisi unohtanut koko säästölistan. 7% prosenttia oli sitten lopputulos. Sosialidemokraatit nyt taistelleet kasvan talouskasvun vuosina tämän prosenttipykälän poistamiseksi. Ja nyt siitä päästään eroon.

Tämän vuonna hallitus päätti, että budjetissa toteutetaan samankaltaisia täsmätoimia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi. Täsmätoimet koskevat useita satojatuhansia ihmisiä, joilla on vaikeuksia päivittäisen toimeentulon kanssa. tulla toimeen Hallitus laajentaa sotainvalidien laitoshoitoon pääsyä alentamalla haitta-asterajaa nykyisestä 25 prosentista 20 prosenttiin. Uudistuksella pyritään vähentämään pysyvän laitoshoidon tarvetta

Myös rintamaveteraanien kuntoutustoiminnan määrärahaa lisätään miljoonalla eurolla. Tämä mahdollistaa 1 200 veteraanille lisäkuntoutuksen. Tavoitteena on kuntoutus mahdollisimman lähellä kotia. Laitoskuntoutus ei useinkaan enää sovellu kaikkein iäkkäimmille ja toimintakyvyltään heikentyneille veteraaneille. Myöskin Sotainvalidien puolisoiden kuntoutusmäärärahaa nostetaan ja eläkkeensaajien erityishoitotuki nousee 15 eurolla kuukaudessa. Omaishoitajien jaksamista tuetaan lisäämällä omaishoitajien vapaata yhdellä päivällä eli kolmeen päivään kuukaudessa.

Tämän budjetin yksi tärkeä ryhmä ovat yksinhuoltajat. Yksinhuoltajaperheiden toimeentulon parantamiseksi elatustukea korotetaan 5 prosentilla. Korotus nostaa tukea noin kuusi euroa kuukaudessa. Kotihoidon tuen hoitorahaa korotetaan sisarusten osalta 10 eurolla kuukaudessa. Muutos kohdistuu monilapsisiin perheisiin. Adoptioperheiden tukea puolestaan lisätään yli 3-vuotiaan lapsen adoptiovanhemmille hoitovapaan ajalta.

Osana kokonaisuutta korjataan yleiseen asumistukeen liittyvä kipukohta. Lasten perhe-eläkettä ei oteta enää huomioon tulona yleistä asumistukea määriteltäessä. Täsmätoimet kohdistuvat noin 1 200 yksinhuoltajatalouteen, jotka ovat kokeneet perheenhuoltajan kuoleman. Uudistus korottaa enimmillään näiden talouksien yleistä asumistukea 90 euroa kuukaudessa.

PS. Joensuukin sai aivan oman kirjauksen budjettiriihessä. Poliisitalon pitkään ja hartaasti odotettu korjaus edistyy ja ensi vuodelle on varattu 75 000 euroa remontin suunnitteluun. Pää tuon investoinnin toteutukseen on nyt avattu.

Kolumni on julkaistu Radio Rexissä 1.9.2006

Ei kommentteja: